Zmiana polegająca na podniesieniu wyłączonej z podstawy wymiaru składek kwoty wartości finansowanych przez pracodawcę posiłków udostępnianych pracownikom do spożycia ze 190 zł do 300 zł została wprowadzona, po to, aby urealnić kwotę wyłączenia z podstawy wymiaru składek na ubezpieczenia emerytalne i rentowe.
Podniesienie do 300 zł miesięcznie oznacza, że średnia wartość dziennego posiłku finansowanego przez pracodawcę wyniesie ok. 15 zł i odpowiada aktualnym wartościom rynkowym.
Za posiłek uważa się zarówno gotowe posiłki, jak i przetworzone produkty żywnościowe nadające się do bezpośredniego spożycia.
W związku z wykładnią stosowaną od wielu lat zwolnieniu z podstawy wymiaru składek podlega również wartość kuponów, talonów i bonów żywieniowych uprawniających do nabycia przez pracownika posiłku w placówkach gastronomicznych, tj. restauracjach, barach, stołówkach, czy innych punktach gastronomicznych.
Podstawa prawna:
§ 2 pkt 11 rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Socjalnej z dnia 18 grudnia 1998 r. w sprawie szczegółowych zasad ustalania podstawy wymiaru składek na ubezpieczenia emerytalne i rentowe (tekst jedn.: Dz.U. z 2017 r. poz. 1949 ze zm.).