Nowy prezes ZUS – znamy nowego kandydata na to stanowisko

Dodano: 17 kwietnia 2024
Nowy prezes ZUS

Trzy miesiące po odwołaniu ze stanowiska prezesa Zakładu Ubezpieczeń Społecznych nadal nie mamy nowego prezesa. Dotychczasowa prezes Zakładu profesor Gertruda Uścińska została odwołana 10 stycznia 2024 r. przez premiera Donalda Tuska na wniosek minister rodziny, pracy i polityki społecznej Agnieszki Dziemianowicz-Bąk. Pod koniec lutego minister rekomendowała na to stanowisko Dorotę Bieniasz – obecną wiceprezes ZUS odpowiedzialną za pion świadczeń. Dziś (17 kwietnia) Puls Biznesu donosi, że jej kandydatura nie uzyskała akceptacji premiera Donalda Tuska. Koalicja rządząca po tych kilku miesiącach uzgodniła – zgodnie z doniesieniami PB – że nowym kandydatem na prezesa ma zostać Zbigniew Derdziuk.

Z artykułu dowiesz się:

• Kim jest Zbigniew Derdziuk
  • Co nowy kandydat na prezesa ZUS sądzi o trzynastce i czternastce
  • Kiedy według Zbigniewa Derdziuka podwyższymy wiek emerytalny
  • Czy w najbliższym czasie czeka nas zrównanie wieku emerytalnego kobiet i mężczyzn
  • Dlaczego według Zbigniewa Derdziuka niski ZUS psuje system

Zbigniew Derdziuk to były prezes Zakładu Ubezpieczeń Społecznych, były minister bez teki w pierwszym rządzie Donalda Tuska, a także były minister w Kancelarii Premiera Kazimierza Marcinkiewicza i Jerzego Buzka. Socjolog, menadżer i wieloletni urzędnik państwowy.

Przeczytaj także:

Znamy nazwisko kandydata na prezesa ZUS

Trzynasta i czternasta emerytura – o sądzi o niej nowy kandydat na prezesa ZUS

Zbigniew Derdziuk w wywiadzie udzielonym Pawłowi Musiałkowi i Łukaszowi Baszczakowi w 2020 r.(opublikowany na stronie internetowej Klubu Jagiellońskiego) powiedział: „Mamy dobrze skonstruowany system emerytalny. To nie znaczy jednak, że jesteśmy zwolnieni z dbania o finansowe bezpieczeństwo na starość. Nie będzie żadnej katastrofy, o ile nie dokonamy destrukcji systemu krótkowzrocznymi zmianami. Pomysły, takie jak 13., 14. lub kolejna emerytura, trzeba wyrzucić do kosza, a zacząć myśleć o młodych”.

Kiedy podwyższymy wiek emerytalny?

We wspomnianym wywiadzie z 2020 r. Derdziuk mówi: „Myślę, że w najbliższym czasie nie podwyższymy wieku emerytalnego z powodów politycznych. Nie podniesiemy go prawnie, ale faktycznie już tak, bo ci, którzy będą mieli niskie emerytury, sami zdecydują się na dłuższą pracę. Stanie się tak tylko pod warunkiem, że państwo nie będzie do tego zniechęcać przez dopłacanie. Zauważmy, że rośnie coraz większa grupa osób, która pobiera świadczenie na poziomie minimalnej emerytury. Jeśli będziemy podwyższali ponad potrzebę świadczenia takim osobom, a więc np. wypłacali trzynastkę lub czternastkę w cyklu wyborczym, zniweluje to bodźce do pracy po osiągnięciu wieku emerytalnego. Będziemy wtedy trwali w spirali większych dopłat do systemu i mechanizm, na którym opiera się system zdefiniowanej składki, nie zadziała”.

Zrównanie wieku emerytalnego

Zbigniew Derdziuk zapytany o kwestię zrównania wieku emerytalnego kobiet i mężczyzn odpowiada w cytowanym już wywiadzie: „W Polsce zrównanie wieku emerytalnego jest problemem ideologicznym i politycznym, dlatego trudno będzie coś zmienić, ale myślę, że w końcu albo do tego dojrzejemy, albo zostaniemy zmuszeni. Jeżeli długość życia średnio będzie ciągle wzrastała, może pojawić się również konieczność ustawowego podniesienia wieku emerytalnego, ponieważ mimo wszystko zawsze znajdzie się grupa ludzi, którzy przejdą na emeryturę rzeczywiście w dniu odpowiednich urodzin. Wtedy ich emerytura okaże się niska, a zatem trzeba będzie jakoś im pomagać. Chciałbym jednak zaznaczyć, że tego rodzaju świadczenie powinno pochodzić z polityki socjalnej, nie emerytalnej. Nie psujmy tego systemu”.

Dlaczego niski ZUS psuje system?

Na pytanie o niski ZUS zadane przez Pawła Musiałka i Łukasza Baszczaka Zbigniew Derdziuk odpowiada: „Ludzie bardzo szybko przyzwyczajają się do mniejszych obciążeń. Gdy po osiągnięciu pewnego wieku składki znowu wzrosną, będą raczej szukali sposobów na ich obejście. A to jest bardzo niewychowawcze. Poza tym, na etapie, na którym są młodzi ludzie, dość abstrakcyjne jest myślenie o samodzielnym oszczędzaniu. Kto w tym wieku myśli o emeryturze? Młodzi nie uświadamiają sobie wielkości przyszłego świadczenia. Tym bardziej, że powszechnie podważa się zaufanie do systemu, co w moim przekonaniu jest największym nieporozumieniem. Po co odkładać jakieś składki, skoro i tak wszystko się zawali – myślą młodzi ludzie. Tymczasem nasz system jest stabilny i przewidywalny”.

Kiedy poznamy oficjalnie nazwisko nowego prezesa ZUS

Zgodnie z informacjami Pulsu Biznesu 23 kwietnia ma zebrać się Rada Nadzorcza ZUS i wtedy prawdopodobnie zapadną decyzje dotyczące rekomendacji Derdziuka na stanowisko prezesa ZUS.

Źródło:

Puls Biznesu